Background

 Slachtvisite bij “Erve Brooks”

Woensdag 20 november
Aanvang 10.00 uur

Bij Saksische boerderij “Erve Brooks” in Gelselaar wordt de traditie van november slachtmaand nog steeds aangehouden. Sinds jaar en dag wordt op de derde woensdag in November (dit jaar op woensdag 20 november 2019) een sfeervolle slachtvisite gehouden.
Vanaf 10.00 uur kunt u slager Kastelein / Hofman uit naburig Diepenheim aan het werk zien en proeven van de bijzondere producten die de slager en “Erve Brooks” bereiden.

Als u dat wilt kunt u ook nog bijvoorbeeld balkenbrij en zwoerdrolletjes kopen.
Als het varken geslacht en wel op de ladder hing, kwam de buurt (noaberschap) vroeger vetprie­zen. Dat was niets anders dan het loven van het geslachte varken. Hoe dik het spek wel niet was en hoe prachtig de hammen. Al de lofuitingen van de buren moesten door de boer en de boerin worden beloond met een borrel. Gevolg was hoe meer borrels er geschonken werden, hoe luid­ruchtiger het varken werd geprezen. Een welkom uitje in de tijd waarin niet zoveel te feesten was. In sommige buurten, vooral in het oosten des lands, ontstond een competitie: wie heeft het dikste varken? Voor mooi en hard spek werd het varken gevoerd met roggemeel en dan wilde het eens gebeuren, dat het varken zo’n omvang bereikte, dat het niet meer door de deur kon.

De pootjes en de staart van het varken waren belangrijke ingrediënten voor een stevige pan erwtensoep (snert). Van de kootjes in de pootjes werden vroeger “snorrebotjes” voor de kinde­ren gemaakt. Eenvoudig speelgoed, waar gaatjes in het botje werden gebrand of geboord, een touwtje erdoor en het kind kon het botje laten snorren. Zelfs de blaas van het varken kende nog een tweede gebruik. Dit werd over een bus of een pot gespannen, een riet erdoor en klaar was de “foekepot”.

Bij de slacht van een varken werd er maar weinig weggegooid. Het bloed van het varken was het belangrijkste bestanddeel voor bloedbrood of bloedkoek. Het bloed werd vermengd met rog­gemeel en later gingen er soms ook nog kaantjes door. Van het mengsel werden stevige ballen gemaakt, die koel werden weggezet en in de weken daarna weer werden opgewarmd en gegeten. Machtig voedsel met een bijzondere smaak. Het kopvlees werd gebruikt om hoofdkaas van te maken.

Wilt u dit allemaal nog eens terugzien, dan bent u van harte welkom op woensdag 20 no­vember 2019 vanaf 10.00 uur bij “Erve Brooks” te Gelselaar. Natuurlijk kunt u ook een kijkje nemen bij onze museumboerderij “Erve Brooks Niehof”, een kopje koffie drinken of een pannenkoek eten.
In samenwerking met Slagerij Kastelein/Hofman uit Diepenheim

Voor meer inlichtingen      

“Erve Brooks”                       
Broekhuisdijk 5                                                                  
7275 CB Gelselaar  
tel. 0545 – 481371                                                            


Slagerij Kastelein
Goorseweg 8
7478 BD Diepenheim
tel. 0547-351389

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.