Background

Nieuws

Zilver voor slagerij Kastelein uit Diepenheim
in de Verkiezing van de Twente Asperge Ham 2018

De Twentse asperges stonden ook afgelopen maandag weer centraal tijdens de Verkiezing van de Twente Asperge Ham-Salade-Wijn-Terras 2018. Een competitie in vier wedstrijd categorieën tussen wijnhandelaren, ambachtelijke slagers en groentespeciaalzaken die de laatste vier jaar een vast onderdeel is van de Twente Asperge Tour en veel enthousiaste deelnemers kent uit de 14 gemeenten in Twente. Na het succes van vorig jaar, ook dit jaar verder uitgebreid met het Twente Asperge Terras en is bedoelt voor chef-koks van bistro | restaurants met een aantrekkelijk terras. Zij werden uitgedaagd om een aantrekkelijk koud aspergegerecht te preparen, die op hun eigen terras inclusief een glaasje wijn of speciaalbier voor maximaal Euro 15,- geserveerd kan worden tot St. Jan op 24 juni a.s.

Een deskundig proefpanel van maître sommeliers, chef-koks en overige deskundige proevers uit de culinaire wereld heeft zich afgelopen maandag weer achter gesloten deuren gebogen over de ingezonden hammen, wijnen, salades en aspergegerechten. De competitie is weer gestreden en de winnaars werden na het Verkiezingsdiner rond de klok van 20.30 uur in Restaurant de Blanckenborgh in Haaksbergen door organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs uit Delden in het zonnetje gezet.
De winnaars op een rij:

Twente Asperge Ham 2018
Goud : Keurslagerij Roetgering in Enter
Zilver : Slagerij Kastelein in Diepenheim
Brons : Slagerij Bram Knol in Wierden

Twente Asperge Salade 2018
Goud : Poelier Ten velde in Almelo
Zilver : Ivo Busscher in Lonneker
Brons : Keurslager Gerben Kamphuis in Hellendoorn

Twente Asperge Wijn 2018
Goud : Elhorst Wijnen in Oldenzaal met een riesling trocken van Georg Gustav Huff 2016, Rheinhessen | Duitsland
Zilver : Twents Genot Wijnen & Dranken in Haaksbergen met een Esporao reserva 2016, Alentejo | Portugal
Brons : Slijterij/Wijnhandel 'De Smörre' in Oldenzaal met een Feudo Montoni 2017, Grillo - Sicilia | Portugal

Twente Asperge Terras 2018
Goud : Restaurant De Blanckenborgh in Haaksbergen
Zilver : Beiaards Bistro in Enschede
Brons : Bistro Kees - Culinaire Beleving in Hengelo

Na deze Verkiezingen kunnen zowel toeristen als Twentenaren de komende zeven weken nog volop genieten van vele activiteiten op het gebied van asperges uit Twente. De activiteiten variëren van proeverijen, lunches, diners, streekmarkten, bezichtigingen van Kastelen en Landhuizen, Buitenplaatsconcerten, workshops en masterclasses in relatie tot asperges. Het gehele programma vindt u op www.twenteaspergetour.nl


Uitgeroepen tot 'Beste Worstmakerij van Oost-Nederland 2018'

Tijdens de jaarbijeenkomst van Het Worstmakersgilde op 15 januari jl. is Slagerij Kastelein in Diepenheim uitgeroepen tot
'Beste Worstmakerij van Oost-Nederland 2018'. Vele collega's en vakgenoten waren hierbij aanwezig.

Vakman

Zoals het een vakman betaamt, geeft Rein Hofman de exacte receptuur van zijn topproducten niet prijs! Wel benadrukt hij dat men in de worstmakerij uiterst zorgvuldig te werk gaat. Zo is de worstmakerij ingericht volgens alle moderne eisen op het gebied van voedselveiligheid. Verder verwerkt men uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kruiden en specerijen.

Strenge keuring

Bij de aangesloten slagerijen met eigen worstmakerij vinden elk jaar regelmatig, maar onaangekondigd, keuringen plaats van o.a. worsten en vleeswaren.
Hierbij wordt er gelet op de smaak, geur, versheid, malsheid en ambachtelijke kwaliteit van de zelfgemaakte producten. Daarnaast wordt er steekproefsgewijs een aantal producten beoordeeld op microbiologische voedselkwaliteit. Per gekeurd product wordt een aantal punten toebedeeld. Slagerij Kastelein heeft de meeste punten behaald in de regio Oost-Nederland!

Uitstekende producten

Het maken van de lekkerste eigengemaakte worsten en vleeswaren staat bij Slagerij Kastelein hoog in het vaandel. Voor Rein Hofman en zijn team is deze prijs dan ook erg belangrijk. “Wij doen elke dag ons best om onze klanten te voorzien van de beste producten die wij maken in onze worstmakerij. Deze prijs is een bekroning op ons werk. Natuurlijk is iedereen uitgenodigd om onze heerlijke producten zelf te komen proeven!”


2x goud bij Twente Wild Tour 2017

2x Goud voor Gildeslager Kastelein in Diepenheim en Zilver en Brons voor Poelier Le Coq in Goor op de Verkiezing Twente Wild Paté-Peper-Wijn-Burger 2017

Afgelopen donderdag 2 november werd er voor de vijfde keer in successie tussen ambachtelijke slagers, poeliers, wijnhandelaren en chefkoks in vijf wedstrijd categorieën gestreden om de titel ‘Twente Wild Paté-Peper-Wijn-Burger 2017’. Deze Verkiezing maakt deel uit van de Twente Wild Tour die door JR Wijn en Spijs uit Delden georganiseerd wordt. Een deskundig proefpanel van gelouterde chefkoks, maître-sommeliers en fijnproevers sloten zich deze dag tussen twaalf en zes uur op in Kooktheater & Restaurant het Seminar in Zenderen

In de vijf wedstrijd categorieën - dit jaar wederom verrijkt met de categorie Twente Wild Burger (een wedstrijd voor professionele chefkoks op bistro niveau in Twente) - proefden en becommentarieerden zij de inzendingen in een voor – en finaleronde. Om negen uur werden de Gouden, Zilveren en Bronzen bekers en cadeaus uitgereikt aan de winnaars. 

In de categorie ‘Wildpate’
 • Goud voor Gildeslager Kastelein
 • Zilver voor Poelier le Coq
 • Brons voor Poelier ten Velde
In de categorie ‘Wildpeper’
 • Goud voor Gildeslager Kastelein
 • Zilver voor Poelier ten Velde
 • Brons voor Poelier le Coq

In de categorie ‘Wildpatewijn’
 • Goud voor Wijnhandel de Smorre
 • Zilver voor Wijnbar Vindom
 • Brons voor Wijnhal
In de categorie ‘Wildpeperwijn’,
 • Goud voor Wijnhandel de Smorre
 • Zilver voor Ter Braak Drankenhandel
 • Brons voor Elhorst wijnen
In de categorie ‘Wildburger’
 • Goud naar Maikel Beuving van Beiaards Bistro
 • Zilver naar Rutger Spijker en Mart Snoek van Restaurant Kir Royal
 • Brons naar Rien Mol van Restaurant Het Rheins

Organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs in Delden ziet samen met Said Maher en Jelle Wagenaar van Kooktheater & Restaurant het Seminar in Zenderen met plezier en tevredenheid terug op deze enerverende Verkiezingsdag en kijkt verder uit naar het programma voor de komende twee maanden op www.twentewildtour.nl.


Provinciekampioen NSM 2017

Op maandag 2 oktober jl. zijn tijdens de Noordelijke Slagers Manifestatie in Zwolle, de slagers vakwedstrijden gehouden.
Rein Hofman heeft in deze wedstrijd een enorm bijzondere prestatie neergezet. Met onze ambachtelijke producten is hij KAMPIOEN van Overijssel geworden!

Dit zijn onze bekroonde producten tijdens de vakwedstrijd:

 • Droge worst venkel
 • Italiano
 • Bakbloedworst
 • Winterbeenhem
 • Nagelholt
 • Rode kool schotel

Twente Asperge Tour 2017 - Zilveren prijzen gewonnen

De Twentse asperges stonden ook afgelopen woensdag weer centraal tijdens de Verkiezing van de
Twente Asperge Ham-Salade-Wijn-Terras-Sommelier 2017. Een competitie tussen wijnhandelaren, ambachtelijke slagers en groentespeciaalzaken die de laatste vier jaar een vast onderdeel is van de Twente Asperge Tour en veel enthousiaste deelnemers kent uit de 14 gemeenten in Twente.

Een deskundig proefpanel van maître sommeliers, chef-koks en overige deskundige proevers uit de culinaire wereld heeft zich afgelopen woensdag weer achter gesloten deuren gebogen over de ingezonden hammen, wijnen, salades, aspergegerechten en bijpassende wijn of speciaal bier. De competitie is weer gestreden en de winnaars werden na het Verkiezingsdiner rond de klok van 20.00 uur in Restaurant Het Seminar in Zenderen door juryvoorzitter Jeroen ter Wal en organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs uit Delden.

Met onze Aspergeham en Aspergesalade hebben wij tweemaal de tweede prijs gewonnen!


Bekijk al onze aspergespecialiteiten »


Kampioen Leverworst en bloedworstsoorten bij Nationale Slagers Vakbeurs 2016

Tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs, gehouden op 10 en 11 oktober 2016 in Amsterdam werden wij kampioen met onze 'Twentse bakbloedworst'. Het jurycommentaar is als volgt; "Schitterende bloedworst in zakeind. Bijzonder lekker. Vakmanschap." Wij zijn uiteraard erg trots op deze bekroning!
Maar dat is nog niet alles! Onze 'Filet de Ardenne', 'Italiano', 'Venkel droge worst' en 'Cranberry roompaté' werden bekroond met GOUD met ster! Ons 'Gebraden gehakt' en 'Cowboy vlees' behaalde een GOUD-en bekroning. 

Al onze ingezonden producten werden door een deskundige jury beoordeeld en bekroond. Om deze bekroning te krijgen moet het product voldoen aan een aantal strenge eisen en wordt het gekeurd op onder andere het aanzien, de kleur, consistentie, samenstelling en natuurlijk geur en smaak. De jury bestaat uit keurmeesters, deskundige worstmakers en leerlingen van het Slagers Vakonderwijs.
Wij nodigen u uit om ons bekroonde producten te komen proeven om uw eigen oordel te geven!Twente Asperge Tour

Dit jaar doen wij weer mee met de Twente asperge tour. De uitslag is nog niet bekend; deze zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Twente asperge tour 2014

Welke ham is het lekkerst bij asperges? En waar koop je een mooie wijn bij het witte goud? Donderdag 10 April 2014 was er een proeverij in het kader van de Twente Asperge Tour bij theehuis De Karmeliet in Zenderen. In het gezelschap van koks en sommeliers werden er 12 hammen geproefd, 10 wijnen en 4 bieren. Wat een vakmanschap en passie hebben slagers in de streek om van zoiets “gewoons” als ham wat moois te maken. En hoeveel variatie zat er in de aangeboden wijnen. Geweldig leuk om mee te maken!


Sponsoring

Wij sponsoren het 1e voetbalelftal van Diepenheim. Ieder jaar zorgen wij voor de kleding van het gehele elftal. Gert-Jan Veerbeek van Heracles was dit jaar aanwezig bij de uitreiking van de nieuwe shirtjes aan het eerste elftal van Diepenheim.

Zo helpen wij mee om te zorgen dat het voetbalelftal een goede prestatie neer kan zetten.


Slachtvisite bij “Erve Brooks”

Bij Saksische boerderij “Erve Brooks” in Gelselaar wordt de traditie van november slachtmaand nog steeds aangehouden. Sinds jaar en dag wordt op de derde woensdag in november, dit jaar op woensdag 16 november, een sfeervolle slachtvisite gehouden.

Vanaf 10.00 uur kan u slager Kastelein / Hofman uit naburig Diepenheim aan het werk zien en proeven van de bijzondere producten die de slager en “Erve Brooks” bereiden.

Als het varken geslacht en wel op de ladder hing, kwam de buurt (noaberschap) vroeger vetpriezen. Dat was niets anders dan het loven van het geslachte varken. Hoe dik het spel wel niet was en hoe prachtig de hammen. Al de lofuitingen van de buren moesten door de boer en de boerin worden beloond met een borrel. Gevolg was hoe meer borrels er geschonken werden, hoe luidruchtiger het varken werd geprezen. Een welkom uitje in de tijd waarin niet zoveel te feesten was. In sommige buurten, vooral in het oosten des lands, ontstond een competitie: wie heeft het dikste varken? Voor mooi en hard spek werd het varken gevoerd met roggemeel en dan wilde het eens gebeuren, dat het varken zo’n omvang bereikte, dat het niet meer door de deur kon.

De pootjes en de staart van het varken waren belangrijke ingrediënten voor een stevige pan erwtensoep (snert). Van de kootjes in de pootjes werden vroeger “snorrebotjes” voor de kinderen gemaakt. Eenvoudig speelgoed, waar gaatjes in het botje werden gebrand of geboord, een touwtje erdoor en het kind kon het botje laten snorren. Zelfs de blaas van het varken kende nog een tweede gebruik. Dit werd over een bus of een pot gespannen, een riet erdoor en klaar was de “foekepot”.

Bij de slacht van een varken werd er maar weinig weggegooid. Het bloed van het varken was het belangrijkste bestanddeel voor bloedbrood of bloedkoek. Het bloed werd vermengd met roggemeel en later gingen er soms ook nog kaantjes door. Van het mengsel werden stevige ballen gemaakt, die koel werden weggezet en in de weken daarna weer werden opgewarmd en gegeten. Machtig voedsel met voedsel met een bijzonder smaak. Het kopvlees werd gebruikt om hoofdkaas van te maken.

In samenwerking met Slagerij Kastelein/ Hofman uit Diepenheim.
Voor meer inlichtingen:
“Erve Brooks”
Broekhuisdijk 5
7275CB Gelselaar
telefoonnummer: 0545-481371
internet: www.erve-brooks.nl


Erik Nijenhuis geslaagd voor opleiding ‘Meester Worstmaker’

Tijdens de Jaarvergadering van Het Worstmakersgilde op 20 januari jl. heeft sportman van het jaar Epke Zonderland bekend gemaakt dat Erik Nijenhuis, werkzaam bij Slagerij Kastelein in Diepenheim, is geslaagd voor de opleiding ‘Meester Worstmaker’.

Meester Worstmaker

De opleiding ‘Meester Worstmaker’ is een initiatief van Het Worstmakersgilde en bedoeld om de vakkennis van de aangesloten leden op een nog hoger peil te brengen. Zo krijgt men nog meer inzichten als het gaat om het gebruik van grondstoffen, kruiden en specerijen. Elk onderdeel wordt met een theorie- en praktijktoets afgesloten. Erik Nijenhuis heeft alle toetsen glansrijk doorstaan. Vermeldenswaardig is dat slechts een select gezelschap jaarlijks aan deze opleiding mag deelnemen.

Vakman

De verkregen inzichten neemt Erik Nijenhuis zeker mee in de worstmakerij. Niet alleen komt dit de bereiding van het bestaande assortiment worst en vleeswaren ten goede, ook mag u rekenen op smakelijke innovaties. Meer in het algemeen is de worstmakerij van Slagerij Kastelein ingericht volgens alle hedendaagse eisen op het gebied van voedselveiligheid. Hier verwerkt men uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kruiden en specerijen.

Het Worstmakersgilde

Net als bijna 175 collega-slagers is Slagerij Kastelein aangesloten bij Het Worstmakersgilde. De rode draad door de formule is authentiek vakmanschap. Heel regelmatig nemen de ondernemers op regionaal niveau een kijkje in elkaars worstmakerij. Zo wordt men continu gevoed met nieuwe recepturen en bereidingswijzen. Het resultaat ziet u in de toonbank: een groots assortiment smaakvolle vleeswaren, worst, traiteur en vleesspecialiteiten.


Kampioen tijdens Nationale Slagers Vakbeurs 2013

Tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs, gehouden op 23 en 24 september 2013 in Amsterdam werd Rein Hofman winnaar in de categorie 'Ovenschotels, maaltijden en maaltijdcomponenten' (junioren) en 'Leverworst- en bloedworstsoorten' (senioren).

Om deze bekroning te krijgen moet het product voldoen aan een aantal strenge eisen en wordt het gekeurd op onder andere het aanzien, de kleur, consistentie, samenstelling en natuurlijk geur en smaak. De jury bestaat uit keurmeesters, deskundige worstmakers en leerlingen van het Slagers Vakonderwijs.


Derde prijs voor Gildeslager Kastelein

Vianen, 16 januari 2012
Derde prijs voor Gildeslager Kastelein, Diepenheim bij landelijke

Verkiezing ‘Worstmakerij – Traiteur van het Jaar’

Tijdens de Jaarvergadering van Het Worstmakersgilde op 16 januari jl. heeft Gildeslager Kasteleinde derde prijs behaald bij de verkiezing ‘Worstmakerij – Traiteur van het jaar’. Rob Geus, bekend van tv-programma ’De Smaakpolitie’ heeft deze prestigieuze prijs aan hem uitgereikt.

Vakman

Zoals het een vakman betaamt, geeft Gildeslager Kastelein de exacte receptuur van zijn topproducten niet prijs! Wel benadrukt Rein Hofman dat men in de worstmakerij uiterst zorgvuldig te werk gaat. Zo is de worstmakerij ingericht volgens alle moderne eisen op het gebied van voedselveiligheid. Verder verwerkt men uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kruiden en specerijen.

Het Worstmakersgilde

Net als bijna 200 collega-slagers is Gildeslager Kastelein aangesloten bij Het Worstmakersgilde. De rode draad door de formule is authentiek vakmanschap. Heel regelmatig nemen de ondernemers op regionaal niveau een kijkje in elkaars worstmakerij. Zo wordt men continu gevoed met nieuwe recepturen en bereidingswijzen. Het resultaat ziet u in de toonbank: een groots assortiment smaakvolle vleeswaren, worst, traiteur en vleesspecialiteiten.

Onafhankelijke keuring.

Het afgelopen jaar is Gildeslager Kastelein diverse keren onverwachts gekeurd. Diverse producten – zowel vleeswaren, worst als ook traiteurartikelen zijn door een vakjury beoordeeld op o.a. geur, smaak en versheid. Bovendien heeft TNO Voeding deze producten microbiologisch gekeurd. Goed om te weten is dat de Gildeslager niet alleen staat voor smaakvolle, maar ook voor veilige en gezonde vleesproducten.


Kampioen tijdens Nationale Slagers Vakbeurs 2011

Tijdens de 26e Nationale Slagers Vakbeurs, gehouden op 7 en 8 november 2011 in Amsterdam werd Rein Hofman in de categorie 'specialiteiten en pate's' uitgeroepen tot kampioen.

Hij behaalde deze prijs, met de alom bekende cranberrypaté. Verder werden diverse andere producten bekroond met GOUD.

Onze website maakt gebruik van cookies

We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor cookies op onze website. Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te faciliteren. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.